Öntözés

Napjainkban a  korszerű, automata öntözőrendszer telepítése egy szépen gondozott kert elengedhetetlen kelléke.

Az öntözőrendszer kialakításának során fontos figyelembe venni az alábbi szempontokat:

  • Kert mérete és topográfiája: Az öntözőrendszer méretét és típusát nagyban befolyásolja a kert mérete és a domborzati viszonyok. Bizonyára Ön sem szeretné, hogy a kertje egyes pontjain megálljon a víz, míg más helyeken szinte kiszáradjanak a növények.
  • Növények vízigénye: Az öntözőrendszer kialakításakor fontos figyelembe venni a kertben található növények vízigényét, hiszen a különböző növényfajták eltérő mértékű öntözést igényelhetnek, ehhez fontos már a tervezés szakaszában ismernünk a bekerülő növényeket, azok hozzávetőleges helyét.
  • Talaj típusa: A talaj típusa nagyban befolyásolja az öntözőrendszer kialakítását és működését. A homokos talajon például gyakrabban kell öntözni, míg a nehéz, agyagos talaj nehezebben engedi át a vizet.
  • Vízforrás: Honnan származik a víz, amelyet felhasználunk az öntözéshez. Ha városi vízforrásból veszünk vizet, akkor a szolgáltató víznyomásához és a vízminőséghez kell alkalmazkodnunk, míg fúrt kút esetén az adott terület vízhozamát és minőségét kell figyelembe venni.
  • Költségek: Az öntözőrendszer kialakítása és üzemeltetése jelentős költségeket jelenthet, ezért fontos, hogy a rendszer megtervezésekor figyelembe vegyük a rendszer árát, az üzemeltetési költségeket és a karbantartási költségeket is.
  • Időzítés: Ma már csak olyan öntözőrendszert étdemes telepíteni, amelyben van időzítési lehetőség, hogy az optimális időszakokban tudjuk öntözni a növényeinket.
  • Karbantartás: Akkor mondhatjuk jól felépítettnek az öntözőrendszerünket, ha annak karbantartása is könnyen megoldható a szakermberek számára.

Érdekli ez a szolgáltatásunk?

Ajánlatot szeretnék kérni...

A kert tervezésről és kert építésről cikkeinkben bővebben is olvashat: