Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Kertünk talajának elemzése

A tervezési folyamat alapvető része, hogy megismerjük telkünk talaját. A kertünk talajtípusa határozza meg, mennyire tartja meg a vizet és a tápanyagokat, mennyire könnyű felásni, és milyen növények élnek meg jól benne. A talaj részecskéinek milyenségét a talaj szerkezetének nevezik.

A homokos talajok részecskéi viszonylag nagyok és lazán kapcsolódnak össze, míg az agyagos talajok részecskéi aprók és szorosan összetapadnak.

Nem a részecskék mérete határozza meg, mennyire jól vagy rosszul köti meg egy talajtípus a vizet és a tápanyagokat , hanem a részecskék közti hézagok. Épp ezért egy homokos talaj gyorsan kiszárad, mivel a laza szerkezete miatt könnyen eltávozik belőle a víz. A növények számára a fontos tápanyagok vízben oldottak, ezért az ilyen típusú talajok kevésbé termékenyek.

Az agyagszemcsék közti apró pórusok jól megtartják a vizet és a tápanyagokat, de az agyag gyorsan telítődik vízzel,így összepréselhetővé válik és kiszorítja a növények számára elengedhetetlen oxigént.

A kertek többségének a talaja nem egyforma, többféle típus keverékéből tevődik össze.

Ilyen típusok :

  • Homokos talaj
  • Agyagos talaj
  • Savas és lúgos talaj

Homokos talaj:
Ha az ujjaink között megpróbáljuk szétmorzsolni a homokos talajt, akkor szemcsésnek érezzük és ha gombócot akarunk gyúrni belőle akkor szétesik. A durva homok gyorsan elvezeti a vizet, míg a finom homok össze is tapadhat. A homokos talajokat gyakran nevezik könnyű homoknak, mivel kevés benne a tápanyag, így könnyű ásni.

Agyagos talaj:

Ez a talajtípus tapintásra finom és ragadós. Ha nedves, könnyű belőle golyót gyúrni. Az agyag jól megtartja a vizet és a tápanyagokat is, bár a növények nem tudják kivonni belőle az összes nedvességet.

Savas és lúgos talaj:
Egyes növények csak savas talajon gyarapodnak, mások pedig a lúgos talajt kedvelik. Ezért is fontos ellenőrizni a talaj pH értékét. Több helyről vegyünk talajmintát, mivel az értékek eltérhetnek a kert különböző pontjain.
 

Senki ne keseredjen el, mert akármilyen is legyen a kert talaja, lehet javítani rajta. Szakembereink pontosan tudják, milyen szerves anyagok szükségesek ahhoz, hogy feljavítsák a talajtípust. Ha humusszal keverik össze a homokos talajt, akkor az kitölti a szemcsék közötti hézagokat, ezáltal megnöveli annak víz- és tápanyagmegtartó képességét.

A szerves anyagokat talajtakarásra is használhatjuk, így a takarás megakadályozza, hogy a talaj felszíne kiszáradjon. A másik elengedhetetlen dolog, a szerves anyag mellett, a megfelelő mennyiségű víz pótlása a talajban. Minden növénynek más a vízigénye és eszerint kell locsolnunk őket.

Ennek alapján öt nagy csoportot különböztetünk meg:

  • Vízi növények
  • Mocsári növények
  • Kedvező vízellátású növények
  • Közepes vízellátású növények
  • Szárazságtűrő növények
     

Egy méretesebb, vagy sok növénnyel rendelkező kertben, gyakran teherré válik a locsolás, emiatt nem tudjuk igazán élvezni a szép növényeinket. Ha szeretne többet megtudni az automata öntözőrendszerekről, kérem kattintson a következő linkre:
Automata öntözőrendszerek építése

Vagy keresse kertépítő kollégánkat az alábbi linkre kattintva:
Nóra kertészet kapcsolat


Forrás:
s-media-cache-ak0.pinimg.com