Füvesítés, gyepszőnyegezés

Ki ne álmodozna arról, hogy a kertbe kilépve szép zöld terület fogadja? Ennek elérése nem is olyan egyszerű folyamat. Az élő, lélegző zöld terület elérésének két módját szoktuk ajánlani: a füvesítést vagy a gyepszőnyegezést.

 Mindkét esetben nélkülözhetetlen vakondháló használata. Ideális esetben öntözőrendszer egyidejű telepítésével hosszú távon is fenntartható a gyep szépsége.

Hogyan készítjük elő a füvesítést?

A füvesítés előkészítése először is magában foglalja a terület alapos vizsgálatát annak érdekében, hogy megállapítsuk, milyen típusú talaj van jelen, valamint meghatározzuk a terület domborzati jellemzőit.

Ezután következik a terület előkészítése, amely magában foglalja a következő lépéseket:

  • Terület megtisztítása :eltávolítani az összes akadályt, amelyek gátolhatják a füvesítési folyamatot, pl kövek.
  • Talajlazítás: a területet meg kell forgatni és lazítani, hogy elősegítsük a fűgyökerek növekedését.
  • Fúfajta kiválasztása: a területéhez és az adott környezeti feltételekhez illeszkedő fajta választása
  • Vetés: A fűmagokat egyenletesen kell elosztani a területen, és utána a talajt enyhén öntözni. Első körben a fűmagokat csak nagyon enyhe öntözéssel kell beáztatni, majd az öntözés intenzitását fokozatosan növelni.
  • Öntözés: a füvesítés után rendszeresen öntözni kell a területet, hogy a magok jól megnedvesedjenek és a fű jól nőjön.

A füvesítés előkészítése és elvégzése időigényes folyamat, de ha alaposan végzik el, akkor egy gyönyörű és egészséges gyepet hozhatnak létre, amely szép és élvezetes környezetet teremt a szabadidős tevékenységekhez.

Mikor érdemes gyepszőnyegezni?

A gyepszőnyeg telepítése akkor javasolt, ha a terület, amelyet be kell füvesíteni, már nagyon gyenge, vagy nem alkalmas a vetésre.

Az alábbi esetekben érdemes a gyepszőnyeg telepítését fontolóra venni:

  • Ha olyan időjárási körülmények uralkodnak, amelyek megnehezítik a fű vetését, mint például a nagyon hideg vagy nagyon meleg időjárás, akkor érdemesebb a gyepszőnyeg telepítését választani.
  • Ha szűkös az idő, vagy olyan határidő van, amelyet be kell tartani, akkor a gyepszőnyeg telepítése lehet a legjobb megoldás, mivel azonnal eredményt ad.
  • Ha a talaj nem alkalmas a vetésre, például nagyon köves, homokos vagy túl kemény, akkor a gyepszőnyeg telepítése lehet a jobb megoldás.
  • Ha nagyobb felületet kell füvesíteni, akkor a gyepszőnyeg telepítése lehet gyorsabb és hatékonyabb megoldás, mint a fű magvetése.

A gyepszőnyeg telepítése egy gyors és hatékony módja annak, hogy egy csodálatos gyepet hozzon létre. Azonban fontos megjegyezni, hogy a gyepszőnyeg ára magasabb, mint a vetőmag ára, és a telepítés munkaigényesebb is lehet. Érdemes alaposan megfontolni a lehetőségeket és az előnyöket, mielőtt döntést hoz a gyepszőnyeg telepítéséről vagy a magvetésről.

Érdekli ez a szolgáltatásunk?

Ajánlatot szeretnék kérni...

A kert tervezésről és kert építésről cikkeinkben bővebben is olvashat: