Kerti tavak

A kerti tavak lehetnek bájos kiegészítői a kertnek, azonban az építésük és karbantartásuk komoly erőfeszítéseket és tudást igényel. Kerti tó tervezésénél és telepítésénél nagyon sok szempontot mérlegelni kell. A megrendelő igényein túl fontos a kert alapterülete, a létesítendő vízfelület fekvése, nagysága is. A meder alakját és mélységét illetően is körültekintően kell eljárnunk, hiszen illeszkednie kell a telepítendő növények igényeihez is.

A kerti tavak mélysége az élőlények, különösen a halak és a növények számára fontos. 
A kerti tavakat általában kertbe vezetett csapvízzel töltik fel, vagy esővízgyűjtővel táplálják. Az esővízgyűjtők környezetbarát alternatíváját jelentik a csapvíznek, és pénzt takaríthatunk meg. 
A kerti tavakban élő növények döntő fontosságúak a tavak egészségének fenntartásához, és a tavak esztétikai szépségéhez is hozzájárulnak. A növények segítenek a víz tisztításában, oxigént biztosítanak az élőlényeknek, és eltakarják a tavak alját. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden növény alkalmas a kerti tavakba, és figyelni kell a túlzott növekedésre is.
A kerti tavak rendszeres karbantartást igényelnek. Az elhalt növényi részeket, leveleket és ágakat el kell távolítani a tavakból, hogy megelőzzük a víz szennyeződését. A tó vízszintjét is figyelni kell, és pótolni kell a párásodás, a párolgás és az elpárolgás miatt elvesztett vizet. A halak etetése és az algák elleni küzdelem is fontos a tavak egészségének megőrzése érdekében.

Érdekli ez a szolgáltatásunk?

Ajánlatot szeretnék kérni...

A kert tervezésről és kert építésről cikkeinkben bővebben is olvashat: