Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Hogyan gondozzuk ősszel a gyepet

Megérkeztek a borús, szomorkás, hideg reggelek, és a korai, és egyre csak korábbi sötétedések.

Ilyenkor az ember inkább csak az őszi színekben pompázó kertre szeret gondolni, és élvezni a csodás látványt a meleg szobából. Sajnos azonban, hogy kertünk tavasszal és a következő idény egésze alatt is ilyen szép és szemet gyönyörködtető legyen, most kell tudatosan ápolnunk, gondoznunk.


Mivel az országunk időjárására jellemző a nyári forróság, ami a gyepünket kiégetné, ezért tavasztó őszig érdemes azokat locsolni, öntözni. Ez azonban amellett, hogy dússá és erőssé teszi a növényeket, folyamatos és fokozott tempójú növekedésre is készteti őket, ami természetesen rengeteg tápanyagot igényel. Így nem csoda, ha az egyik legfontosabb feladat a tápanyag visszapótlása, amit lehetőleg hosszú bomlásidejű anyagok kiszórásával tegyünk meg. Használhatunk szerves trágyát vagy műtrágyát erre a célra. Amennyiben műtrágyát választunk, úgy ügyeljünk rá, hogy a felhasználandó anyagnak legyen nátrium, kálium és foszfor tartalma is, de lehetőleg a kálium tartama legyen magasabb. Ne felejtsük, hogy a frissen lenyírt gyepre juttassuk ki az anyagot, kb. négyzetméterenként 5 dekagrammot. Trágyázás után érdemes megöntözni a gyepet, hogy feloldódjon a műtrágya, a hatóanyag a talajba jusson és véletlenül se égesse meg a növényt.

Bár kis időre megcsúfíthatja kertünket, ilyenkor mégis érdemes gyepszellőztetést, gyeplazítást végezni. A gyeplazító a talaj fellazítása és az új vetés előkészítése érdekében mélyen belevág a gyep felületébe, a gyepszellőztető a felületen dolgozik és a gyepnövényzet károsítása nélkül távolítja el az elszáradt részeket és a mohát.

Azok, akik még csak most gondolkoznak a kertépítésen, most telepíthetnek pázsitot, vethetnek fűmagot. De ne felejtsék el előtte rendezni a terepet, hogy egyenletes felületre kerüljön a mag, így később is gyönyörű egyenletes fűfelületük lesz.

Amennyiben valamilyen oknál fogva (például kikaparta a kutya, a kihúzgált gyomok nagyobb fűmentes területet hagytak maguk után) szükséges némi utóvetés, arra a szeptember, esetleg az október még megfelelő időpont, hogy tavasszal újra sima gyepfelületünk legyen.

Még egy utolsó öntözés( ha szárazabb az idő), egy utolsó fűnyírás (hagyjuk hosszabbra, mint nyáron szoktuk) és eltehetjük a fűnyírót tavaszig a szerszámos kamrába, valamint vízteleníthetjük az öntözőrendszert. A gyepgondozásunk idén befejeződött. ( Azért nem árt megjegyezni, bár nem magát a gyepet ápoljuk, de amíg a gyepünkre elszáradt levelek hullanak, addig azok eltávolítása fontos feladat, hiszen, ha a gyepen hagyjuk, azok alatt a fű tönkremehet!) Ha mindent jól csináltunk, tavasszal ismét pompás látványban lehet részünk!


Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide: Szolgáltatásaink - Kertfenntartás
Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertfenntartás


Forrás:
encrypted-tbn1.gstatic.com