Kategóriák


Minden címke 103

Hogyan gondozzuk ősszel a gyepet

Megérkeztek a borús, szomorkás, hideg reggelek, és a korai, és egyre csak korábbi sötétedések.

Ilyenkor az ember inkább csak az őszi színekben pompázó kertre szeret gondolni, és élvezni a csodás látványt a meleg szobából. Sajnos azonban, hogy kertünk tavasszal és a következő idény egésze alatt is ilyen szép és szemet gyönyörködtető legyen, most kell tudatosan ápolnunk, gondoznunk.


Mivel az országunk időjárására jellemző a nyári forróság, ami a gyepünket kiégetné, ezért tavasztó őszig érdemes azokat locsolni, öntözni. Ez azonban amellett, hogy dússá és erőssé teszi a növényeket, folyamatos és fokozott tempójú növekedésre is készteti őket, ami természetesen rengeteg tápanyagot igényel. Így nem csoda, ha az egyik legfontosabb feladat a tápanyag visszapótlása, amit lehetőleg hosszú bomlásidejű anyagok kiszórásával tegyünk meg. Használhatunk szerves trágyát vagy műtrágyát erre a célra. Amennyiben műtrágyát választunk, úgy ügyeljünk rá, hogy a felhasználandó anyagnak legyen nátrium, kálium és foszfor tartalma is, de lehetőleg a kálium tartama legyen magasabb. Ne felejtsük, hogy a frissen lenyírt gyepre juttassuk ki az anyagot, kb. négyzetméterenként 5 dekagrammot. Trágyázás után érdemes megöntözni a gyepet, hogy feloldódjon a műtrágya, a hatóanyag a talajba jusson és véletlenül se égesse meg a növényt.
ontozes

Bár kis időre megcsúfíthatja kertünket, ilyenkor mégis érdemes gyepszellőztetést, gyeplazítást végezni. A gyeplazító a talaj fellazítása és az új vetés előkészítése érdekében mélyen belevág a gyep felületébe, a gyepszellőztető a felületen dolgozik és a gyepnövényzet károsítása nélkül távolítja el az elszáradt részeket és a mohát.

gyepszelloztetes

Azok, akik még csak most gondolkoznak a kertépítésen, most telepíthetnek pázsitot, vethetnek fűmagot. De ne felejtsék el előtte rendezni a terepet, hogy egyenletes felületre kerüljön a mag, így később is gyönyörű egyenletes fűfelületük lesz.

fuvesites

Amennyiben valamilyen oknál fogva (például kikaparta a kutya, a kihúzgált gyomok nagyobb fűmentes területet hagytak maguk után) szükséges némi utóvetés, arra a szeptember, esetleg az október még megfelelő időpont, hogy tavasszal újra sima gyepfelületünk legyen.

kert gondozas 03

Még egy utolsó öntözés( ha szárazabb az idő), egy utolsó fűnyírás (hagyjuk hosszabbra, mint nyáron szoktuk) és eltehetjük a fűnyírót tavaszig a szerszámos kamrába, valamint vízteleníthetjük az öntözőrendszert. A gyepgondozásunk idén befejeződött. ( Azért nem árt megjegyezni, bár nem magát a gyepet ápoljuk, de amíg a gyepünkre elszáradt levelek hullanak, addig azok eltávolítása fontos feladat, hiszen, ha a gyepen hagyjuk, azok alatt a fű tönkremehet!) Ha mindent jól csináltunk, tavasszal ismét pompás látványban lehet részünk!


Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide: Szolgáltatásaink - Kertfenntartás
Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertfenntartás


Forrás:
encrypted-tbn1.gstatic.com