Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

A kert helyéből adódó kerttípusok

A kerttervezés első lépése, hogy meghatározzuk, vajon hol is fekszik majd a kialakítandó kert?

Más jellegű a kert, ha akár ugyanazokat a növényeket egy városi tárt kertbe vagy egy vidéki birtok hatalmas kertjébe ültetjük. Éppen ezért különböztessünk meg városi, elővárosi és vidéki kerteket.

A városi kert kialakításának célja elsősorban a pihenés, relaxálás; ide általában nem ültetünk haszonnövényeket, lassú növekedésű, ám hatalmasra növő fákat vagy teszünk gyerekeknek játszóteret. Mivel ezek a terek általában picik és zártak, ezért a sok növény csak túlzsúfolttá tenné a helyet.

Nagyrészt fallal körülhatárolt területről beszélünk, amelyek akár hőcsapdává is alakulhatnak, ha a belső napsugarak erősen felmelegítik. Ezért azt ajánljuk, hogy kevesebb növény ültetését tervezzük, és részesítsük előnyben azokat, amelyek tűrik a nagy hőingadozást és az árnyékot is. Figyeljünk arra, hogy van e lehetőségünk, illetve kell e a későbbiekben automata locsolásra gondolnunk.

Ha túl pici a kert és nem akarunk túl sok gondot magunknak, arra is van lehetőség, hogy a növények egy részét cserepekbe ültessük és azokat akár a térkövezett részekre is kihelyezhetjük. Így akár évről évre megújíthatjuk a kertünk kinézetét.

Az elővárosi kertek jellemzője, hogy többnyire azok a családok költöznek ilyen helyre, akiknél fontos szempont az elegendő hely, ahol a gyerekek is játszhatnak. Az elővárosi kertekben gyakran találunk fix helyre telepített gyermekjátékokat.

Jellemző a kültéri étkezőasztal, a telepített automata öntözőrendszer, esetleg a konyhakert. Ez utóbbit érdemes a ház közelébe tenni, hogy a vasárnapi ebéd hozzávalóiért ne kelljen messzire menni. Ezekben a kertekben van lehetőség nagyobb kiterjedésű növények – fák, bokrok, sövények- telepítésére is. Viszont a gyerekek miatt kerülendő a mérgező növények, az allergizálók illetve a nagyon szúrós fajok telepítése.

Ezek a kertek átgondoltabb kialakítást igényelnek, tekintettel arra, hogy már nem csak egy funkciót kell ellátniuk, hanem egyszerre kell pihenést, aktív szórakozást, csalási és baráti összejöveteleket szolgálnia. Éppen a különböző funkciókból kiindulva általában szeparálják a kert különböző elfoglaltságra alkalmas részeit, melyet jó nem csak térben, hanem a különböző felhasznált anyagokban, valamint az ültetett növények sokszínűségével is kifejezni.
 

A vidéki kertek nagy kiterjedésűek, éppen ezért nagyobb gondossággal alakítjuk ki, hogy ne a rengeteg növény miatti állandó kertészkedés vegye el minden időnket. Érdemes a ház körüli részt sűrűbben vagy nagyobb munkával járó, a távolabbi részeket ritkábban vagy kevés gondozást igénylő növényekkel beültetni.

Az is nagyon meghatározó, hogy milyen a környezet, például a kert mögött milyen a táj, nem mindegy, hogy nádas, esetleg erdő, zárt-e  a kertünk vége. Fontos, hogy mindenképpen illeszkedjenek a növényeink a környezetünk növényeihez.
 

Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide: Szolgáltatásaink - Kertépítés
Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertépítés


Képek forrása:
gardenista.com, pension-auerhof-suedtirol.com