Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Fák és cserjék őszi telepítése, gondozása

Elérkezett a legmegfelelőbb évszak arra, hogy kertünket fákkal és cserjékkel díszítsük.

Bár tavasztól őszig szinte bármikor lehetőség van a fák és cserjék ültetésére, mégis még ősszel is oly sok esély van a sikertelen telepítésre, nemhogy olyan évszakokban, amikor fokozottabban oda kellene figyelni a fagy, esetleg a túl sok napsütés, vagy a túl kevés csapadék okozta károk elkerülésére. Persze, mint mindenben, itt is lehet kivétel, például a fagyra nagyon érzékeny növényeket, főként fagyzugos területeken érdemesebb tavasszal kiültetni. De általánosságban elmondható, hogy az őszi telepítéskor – amikor még a talaj elég meleg - a gyökérnek még van ideje megerősödni tavaszig, amikor a növény már a lombkoronára dolgozik, illetve a téli vízutánpótlása az új hajszálgyökerei által biztosítva lesz.

Ha már meglévő növényeket szeretnénk kicserélni, néhány apróságra illik odafigyelni. Először is, a kivágandó fának először az ágait fűrészeljük le, majd a törzset kb. 1 méteres magasságban vágjuk el. Ássuk meg a gyökerét, méghozzá minél nagyobb körben, és a főbb gyökereket megkeresve vágjunk ki belőlük egy-egy kb. 10-15cm-es darabot. Ezek után könnyebb lesz a gyökérzetet kimozgatni a földből, a magasabb törzs segít, hogy kisebb erőfeszítéssel tudjuk ezt megtenni. Amennyire csak lehet, távolítsunk el minden gyökérdarabot a földből, a későbbi gombásodás elkerülése érdekében.

Másodszor, pedig lehetőleg ne tegyünk ugyanolyan fajtát a kivett helyére, fokozottan igaz ez a gyümölcsfák esetében. Emlékezzünk csak iskolai tanulmányainkból a vetésforgó fogalmára. Egy – egy növény ugyanarra a helyre vetése bizonyos tápanyagokból hiányt okoz a földben. Éppen ezért, ha már ki kell vennünk 1 fát a helyéről, és alkalmunk nyílik újak telepítésére, akkor akár figyelembe is vehetjük a fent említetteket.

Érdemes a növényeket már a tavasz- nyár folyamán kiválasztani, hiszen akkor láthatjuk őket teljes pompájukban, akkor tudjuk leginkább eldönteni, mely növények illenek leginkább a kertünkbe, illetve, hogy pontosan hová is illenek. Hiszen az új telepítésnél a növények már „kopáran” kerülnek a földbe.

A fiatal növények esetében jó, ha gondot fordítunk a fagyvédelemre, az új beültetések esetén- akár fiatal, akár korosabb növényről van szó - pedig a támasztékra.


Telepítésnél a következőkre érdemes odafigyelni:

  • A fák gyökereit hagyjuk érintetlenül, kivéve, ha megsérült szállításkor, olyankor a roncsolt részt távolítsuk el.
  • Az ültetőgödör nagyságát ne a jelenlegi gyökérmérethez igazítsuk! Hiszen azt szeretnénk, hogy a gyökérfejlődés a későbbiekben is zavartalan legyen. Már csak azért is érdemes minél nagyobb körben meglazítani a talajt, mert ezzel nemcsak a gyökér terjeszkedését, ezzel a fa stabilitását segíthetjük elő, de a gyökér könnyebben hozzájuthat a vízhez is.
  • Lehetőleg a fákat ugyanolyan mélyre ültessük, ahogy a faiskolában is voltak.
  • A gödör aljára érdemes szerves-trágyát helyezni. Majd a behelyezést követően az előzőleg kiásott talajt megforgatva visszahelyezni- így kevésbé fog gyomosodni -, végül alaposan belocsolni.
  • A támasztékul szolgáló karót úgy szúrjuk le –ferdén -, hogy az ne sértse meg a gyökereket! Nagyon szeles helyeken érdemes több karót is használni. A legelterjedtebb módszer, hogy a karót a csemetéhez nyolcas kötéssel rögzítjük.
  • A korona metszését elég tavasszal megejtenünk.
  • A töveknél felkupacolhatunk egy-két lapátnyi levelet, füvet, komposztot vagy földet, hogy megvédjük a fagytól a gyökérzetet.
  • Az ültető-távolság meghatározásakor a fák és cserjék kifejlett méretét vegyük figyelembe.

Előző években telepített fás és bokros növények estében az őszi gondozás kevésbe bonyolult feladat.

  • A lehullott leveleket gereblyézzük össze, távolítsuk el, akár komposztot is készíthetünk belőle, ez azért fontos, mert a gyepünknek nem tesz jót a korhadó, oszló falevél.
  • Az elhalt ágakat már ilyenkor is eltávolíthatjuk, vagy hagyhatjuk tavaszra is a munkát.
  • Amíg elég meleg az idő érdemes öntözni- főként, ha kevés a csapadék-, megelőzendő a téli károsodást
  • Azért, hogy a növények megedződjenek a télre, ilyenkor már ne kezeljük őket műtrágyával.
  • A nyáron virágzó bokrokat elvirágzás után metsszük meg. Vigyázat! Ha összekeverjük a tavasszal és nyáron virágzó bokrokat, akkor előfordulhat, hogy a tavasszal virágzó bokrok - éppen a helytelen metszési idő megválasztása miatt - tavasszal nem hoznak virágot! Ettől a bokor még zöldellni fog, de elveszíti azt a legáhítottabb tulajdonságát, hogy a tavasz első meleg sugaraira színpompába borítja a kertünket, ezzel melegítve fel lelkünket.

Mint olvashatják, nem is annyira egyszerű dolog a fáink, cserjéink gondozása, ápolása ebben az időszakban, hiszen, ha ilyenkor valamit elrontunk, azt egész következő szezonban látni és bánni fogjuk.


Éppen ezért, ajánlott szakembert keresni erre a feladatra, nem hiába oktatják a kertészmérnökséget egyetemeken, főiskolákon. Kell a biztos tudás, hogy megőrizzük növényeink egészségét és kertünk szépségét!


Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide: Szolgáltatásaink - Kertfenntartás
Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertfenntartás


Forrás:
awtreecare.co.uk, encrypted-tbn0.gstatic.com