Minden címke 103


Mutasd az összes cikket...

Színek a kertben - színes kertek

A kerttervezők többsége azt tanácsolja, hogy az első lépés mindig a növények színeinek, textúrájának és formájának megbeszélése legyen. A legtöbb kerttulajdonos is elsőként a színeket képzeli el.

A jól tervezett kertekben a színek egymással való kombinálása azt az egyediséget adja, amely csak ránk jellemző, amiben mi jól érezzük magunkat.

Nézzünk néhány színelméleti alapfogalmat.

Azok a színek, amelyek nem keverhetők ki más színek kombinációjából az ún. alapszínek. Ezek a sárga, piros és kék. Az ún. másodlagos színek két alapszín kombinációjából alakulnak ki, ezek a narancssárga, zöld és lila. A harmadlagos színek pedig a másodlagos keverékéből tevődnek össze, és a színkörön az alap és másodlagos színek között helyezkednek el. Ezeknek az árnyalatoknak a nevei kétszavasak, például sárga-zöld, kék-zöld, kék-lila stb.

Hangulati hatásuk szerint megkülönböztetünk meleg és hideg színeket. A meleg színek a piros, sárga és narancssárga, melyek élénkek és energikusak, míg a hideg színek, a zöld, a kék és a lila a nyugodtság érzését sugallják.

Alapvetően a színeket kétféleképpen használhatjuk, vagy harmóniát, vagy kontrasztot hozunk létre.

A harmónia eléréséhez használhatunk egy színt, ilyenkor egy árnyalatnak a különböző tónusait, színezeteit használjuk, ebben az esetben ne felejtsük, hogy a kevesebb néha több. Ilyenkor az ismétlődés és a szerkezet hangsúlyosabbá és fontosabbá válik.

Harmóniát teremthetünk úgy is, ha hasonló színeket kombinálunk. Ilyen esetekben 2-3 olyan színnel dolgozzunk, amelyek egymással határosak a színkörön. Használjuk a szemünknek könnyebb, kevésbé vibráló átmenetet. (például piros és narancssárga)

Kontrasztok kombinációjával is gyönyörű hatást érhetünk el. Tehetjük ezt kiegészítő színek alkalmazásával, vagy sokszínűséggel.

Használhatunk kiegészítő színeket,azaz, olyan 2 színt, amelyek egymással ellentétes oldalon állnak a színkörön (piros és zöld vagy narancssárga és kék stb.). Vigyázat, itt is ültessünk inkább struktúra és forma variációkat, mint túl sok színt.

A sokszínűség használatakor bevethetünk minden színt, ez a megközelítés sokkal több tapasztalatot és átgondolást igényel, mint az előzőek. Ilyen kertek estében a legerősebb színeket helyezzük előtérbe, azokat ahogy távolodunk egyre halványabbak kövessék, hiszen ha a halványabbak közé beékelődik egy élénk szín, az megszakítja és ezáltal optikailag lerövidíti a teret. Ajánljuk, hogy előbb próbálja ki az Ön által kigondolt kombinációkat egy virágládában.

Attól függően, hogy a kertet, vagy a kertünk egy adott részét mire is szeretnénk használni, válasszunk megfelelő színű növényeket. Például az aktív tevékenységre szolgáló terek közelében ideálisak a világító sárga és narancs színek, melyek élénkítenek. Ha azonban nyugalomra vágyunk ültessünk inkább lágyabb színű növényeket, például kéket és rózsaszínt némi halvány bíborral vagy fehérrel vegyítve.

Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertépítés
Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide:
Szolgáltatásaink - Kertépítés


Forrás:
tentativetimes.net, evamagazin.hu, homeguides.sfgate.com, 4.bp.blogspot.com