Kategóriák


Minden címke 103

Színek a kertben - színes kertek

A kerttervezők többsége azt tanácsolja, hogy az első lépés mindig a növények színeinek, textúrájának és formájának megbeszélése legyen. A legtöbb kerttulajdonos is elsőként a színeket képzeli el.

A jól tervezett kertekben a színek egymással való kombinálása azt az egyediséget adja, amely csak ránk jellemző, amiben mi jól érezzük magunkat.

Nézzünk néhány színelméleti alapfogalmat.

Azok a színek, amelyek nem keverhetők ki más színek kombinációjából az ún. alapszínek. Ezek a sárga, piros és kék. Az ún. másodlagos színek két alapszín kombinációjából alakulnak ki, ezek a narancssárga, zöld és lila. A harmadlagos színek pedig a másodlagos keverékéből tevődnek össze, és a színkörön az alap és másodlagos színek között helyezkednek el. Ezeknek az árnyalatoknak a nevei kétszavasak, például sárga-zöld, kék-zöld, kék-lila stb.

szinek

Hangulati hatásuk szerint megkülönböztetünk meleg és hideg színeket. A meleg színek a piros, sárga és narancssárga, melyek élénkek és energikusak, míg a hideg színek, a zöld, a kék és a lila a nyugodtság érzését sugallják.

Alapvetően a színeket kétféleképpen használhatjuk, vagy harmóniát, vagy kontrasztot hozunk létre.

A harmónia eléréséhez használhatunk egy színt, ilyenkor egy árnyalatnak a különböző tónusait, színezeteit használjuk, ebben az esetben ne felejtsük, hogy a kevesebb néha több. Ilyenkor az ismétlődés és a szerkezet hangsúlyosabbá és fontosabbá válik.

Harmóniát teremthetünk úgy is, ha hasonló színeket kombinálunk. Ilyen esetekben 2-3 olyan színnel dolgozzunk, amelyek egymással határosak a színkörön. Használjuk a szemünknek könnyebb, kevésbé vibráló átmenetet. (például piros és narancssárga)
szinek a kertben 01

Kontrasztok kombinációjával is gyönyörű hatást érhetünk el. Tehetjük ezt kiegészítő színek alkalmazásával, vagy sokszínűséggel.

Használhatunk kiegészítő színeket,azaz, olyan 2 színt, amelyek egymással ellentétes oldalon állnak a színkörön (piros és zöld vagy narancssárga és kék stb.). Vigyázat, itt is ültessünk inkább struktúra és forma variációkat, mint túl sok színt.

szinek a kertben 02

A sokszínűség használatakor bevethetünk minden színt, ez a megközelítés sokkal több tapasztalatot és átgondolást igényel, mint az előzőek. Ilyen kertek estében a legerősebb színeket helyezzük előtérbe, azokat ahogy távolodunk egyre halványabbak kövessék, hiszen ha a halványabbak közé beékelődik egy élénk szín, az megszakítja és ezáltal optikailag lerövidíti a teret. Ajánljuk, hogy előbb próbálja ki az Ön által kigondolt kombinációkat egy virágládában.

szinek a kertben 03

Attól függően, hogy a kertet, vagy a kertünk egy adott részét mire is szeretnénk használni, válasszunk megfelelő színű növényeket. Például az aktív tevékenységre szolgáló terek közelében ideálisak a világító sárga és narancs színek, melyek élénkítenek. Ha azonban nyugalomra vágyunk ültessünk inkább lágyabb színű növényeket, például kéket és rózsaszínt némi halvány bíborral vagy fehérrel vegyítve.

szinek a kertben 04

Tekintse meg az általunk készített kerteket, kattintson ide: Galéria - Kertépítés
Olvasson szolgáltatásinkról, kattintson ide:
Szolgáltatásaink - Kertépítés


Forrás:
tentativetimes.net, evamagazin.hu, homeguides.sfgate.com, 4.bp.blogspot.com