Kategóriák


Minden címke 103

Növényvédő anyag tartalmú gyógynövények

fereguzo varadics
illatos macskamenta
istenfa
nemes pipter
orvosi rebarbara
  • Előző
  • 1 / 5
  • Következő

Életünk során számos növényt megismerünk, hallottunk szüleinktől, nagyszüleinktől azok gyógyító hatásairól. Ludas Matyi is ilyen növényeket kért, amikor másodszor verte meg Döbrögit. Például szagosmügét, macskagyökeret, kutyabengét.

De ismerjük-e a gyógytartalmú növények egyéb hatásait, mire tudjuk alkalmazni a kertészetben. A legegyszerűbb, amikor bemegyünk egy növényvédő üzletbe, permetezzük a növényeinket, aztán elfogyasztjuk és bevisszük a szervezetünkbe a mérget. Az alább felsorolt növények szárított leveleiből készült permetlével megóvhatjuk saját egészségünket és környezetünket is.


Dalmát virág - Tannecetum cineraiifolium: Virágjának szárított drogja a melegvérű állatokra veszélytelen rovarirtószert, Piretrint tarztalmaz. A lakásban vagy a kertben szétszórt por távol tartja a legyeket, hangyákat, csótányokat, poloskákat. A házi állatok szőréből kiírtja a bolhákat és a tetveket. A porból permetlé is készíthető, amely még a burgonyabogarat is elpusztítja. A hasznos rovarok megóvása érdekében alkonyatkor kell vele permetezni, a hatóanyag másnapra lebomlik.


Féregűző varádics - Tanecetum vulgare: A növény szárított drogja ugyancsak tartalmaz Piretrint. Az őrlemény a dalmátvirágéhoz hasonlóan alkalmazható. A küszöb elé szórva távol tartja az egereket, hangyákat.

 

 

Boldogasszony tenyere - Tanecetum balsamita: Szárított levele távol tartja a bolhákat, tetveket, hangyákat és a legyeket.

Nagy csalán - Urtica dioica: A levelek szárított drogja és a belőle készült permetlé Hisztamin tartalmú, hatásosan írtja az atkákat és a levéltetveket.

Murokrépa - Daucus carota: Gyökerének szárított drogja és a belőle készített por és permetlé csíraölő (baktérium- és gombaölő) hatású.

Orvosi székfű - Matricaria recutita és Nemes pipitér - Chamaemelum nobile: E növények szárított drogja Azulén tartalmú és a belőle készített por és permetlé baktérium, vírus és gombaölő hatású.


Kerti izsóp - Hysopous officinalis: A növény szárított drogja Penicilin tartalmú, pora és permetleve baktériumölő hatású.


Orvosi rebarbara - Rheum officinale: Levéllemezének főzete levéltetű és atkaölő.

 

Rozmaring - Rosmarinus officinalis: A virágos hajtás szárított drogja baktérium és gombaölő hatású.
 

Kerti ruta - Ruta graveolens: A szárított levéldrog rovarűző és csíraölő hatású.


Fokhagyma - Allium sativum: A növény minden része,de különösen a hagymája a sarjadozó gombák és baktériumok ellen hatóanyagot tartalmaz.
 

Illatos borjúpázsit - Anthoxanthum odoratum:A növény szárított levéldrogja rágcsálók irtására szolgáló Dikumarint tartalmaz.
 

Istenfa - Artemisia abrotanum: Szárított levéldrogjának permetleve és pora rovarűző.


Fehér üröm - Artemisia absinthium, és Fekete üröm - Artemisia vulgaris: Szárított levéldrogjuk hatékony rovarűző.


Bíbor kasvirág - Echinaecea purpurea: Szárított gyökérdrogja baktérium és vírusölő hatású.


Szagosmüge - gallium odoratum: Szárított levéldrogja hatékony rovarűző.
 

Illatos macskamenta - Nepeta cataria: Szárított drogja rágcsálók és földibolhák ellen hatásos.

Szappanfű - Saponaroa officinalis: A növény szárított drogjának felületaktív Szaponin tartalma a gyógynövény alapú permetezőszerek hatékonyságát fokozza, de pajzs-moly- és vértetvek ellen permetleve önmagában is biztos.


Olasz szalmagyopár 
- Helichrysum italicum: Levél és virágdrogja baktérium és gombaölő hatású.
 

Csillaghagyma - Tulbaghia violacea: A növény gyökerének illata elűzi a rágcsálókat, a vakondot és a pockot.

Szerző: Nagy Mihály   Létrehozva: 2010. május 20.  A cikk eredetileg megjelent a következő honlapon:
www.szepzold.hu